۱۴۰۲ يکشنبه ۱۴ خرداد
English
صفحه اصلی
فرهنگ و هنر
مقدمه:
قدمت و تاريخچه صنايع دستي را مي توان با خلقت بشر كه براي رفع نياز ها و حوائجشخصي و اساسا" بقاء ، همزمان دانست . نمونه هاي آن سنگ نوشته هاي داخل غارها ، زيرانداز ، سلاحها ، البسه ، ظروف گلي و فلزي و . . . را مي توان نام برد .در ايران، اين هنر _ صنعت از قدمت و سابقه اي ديرينه اي برخوردار است و داراي پشتوانه اي غني، كه ريشه هاي عميق و مستحكم آن در تاريخ و تمدن كشور نشانگر هويت فرهنگي و معرفت ومعنويت ، كمال خواهي ، حق طلبي ، خدا جويي هنرمندان و صنعتگران گرانقدر در طولتاريخ بوده و گنجينههايي ارزشمند از صنايع دستي نياكان خود را به يادگار دارد . آثار مكشوفه از ابنيه واتلال توليدات هنر هاي دستي فعاليتي ارزشمند و ميراث گرانبهاي فرهنگي و هنري كشوربوده و در تعامل جدي با صنعت گردشگري نيز مي باشد. در تشريح اهميت صنايع دستي كه مصنوعات دستي بر خلاف توليدات ماشيني با گذشت زمان و فرسودگي دستگاهها ، نه تنها از كيفيت شان كاسته نمي شود ، بلكه توليد كننده گان با افزايش مهارت و بكارگيري خلاقيت جديد، ارزش افزوده ي بيشتري ايجاد مي كند.

سابقه صنايع دستي در شهرستان :
شهرستان درميان از اين مقوله جدا نمي باشد با عنايت به كاوشهاي انجام شده و ابنيه هاي تاريخي قدمت آن به قبل از اسلام بر مي گردد مانند نمونه هايي از كوزه ها و سفالهاي كشف شده كه هنر يك دست هنرمند مي باشد همچنين فرش قهستان كه در دنيا از مشهوريت برخوردار مي باشد از اين موضوع مستسني نمي باشد در بين نقاط روستائي از آسيابانو درخش كه از سابقهٔ طولاني برخوردارند مي توان نام برد از نقشه‌هاي رايج در اين شهرستان مي‌توان در درجهٔ اول ريزه ماهي و سپس نقشه‌هائيمانند سي و دوگل، كلهٔ اسبي، كلهٔ شيخ تركمن، خشتي، سعدي، سي و دوكله و سه گل رانام برد. بعضي نواحي در نقشه خاصي مهارت و شهرت يافته‌اند، از مهم‌ترين اين نقشه‌هامي‌توان در ميان نقشه‌هاي مختلف بعداز «ريزه ماهي»، نقشهٔ «سعدي» نيز ارزش تجاري دارد و خاص قهستان «آسيابان» است. اصولاً درقهستان (( آسيابان، درخش)) نقاط مهميهستند كه نه تنها در مورد ارائه بهترين نقشه‌ها با هم رقابت دارند بلكه اكثراستادكاران و دلالان و تاجران فرش، ريشه در اين نقاط دارند. كه سابقه آن به بيش از 200 سال پيش بر مي گردد. از گليم بافي و پلاس بافي كه در بين عشاير از اهميت برخوردار مي باشد كه همه نمود پيشنه تاريخي صنايع دستي در شهرستان مي باشد.
مهمترين رشته هاي صنايع دستي
 قالي و قاليچه بافي:يكي از مهمترين مراكز فرش دستباف به قهستان(آسيابان- درخش) و قاليچه مي توان به روستاي خلف اشاره كرد كه بصورت فعال مي باشد .
 رنگرزي سنتي: يكي از صنايع رايج منطقه قالي بافي مي باشد
 گليم بافي: نخستين زير انداز داراي سابقه تاريخي طولاني مي باشد كه در مقايسه با قالي داراي شيوه بافت آسانتري مي باشد بافت گليم در اكثر روستا ها رايج و فعال مي باشد كه از جمله مهمترين اين مراكز مي توان به روستاهاي گسك، خلف ،درميان، سراب، فورگ، آواز و شهر هاي قهستان، گزيك و طبس مسينا اشاره داشت.
 نساجي سنتي: از اهم زير گروهاي آن مي توان به جاجيم بافي ، كرباس بافي، احرامي بافي، برك بافي ، حوله بافي ، ابريشم بافي ، و سياه چادر نام برد كه جاجيم بافي و حوله بافي و سياه چادر در شهرستان فعال مي باشداز قبيل قهستان، و روستاهاي خلف و دره چرم و عشاير شهرستان
 رودوزي هاي سنتي :يكي از هنر هاي اصيل و سنتي ايران كه از پر كاربرد ترين و زيباترين آنها مي باشد و داراي تنوع بي شمار مي باشد كه از هنرهاي سرمه دوزي ، شبكه دوزي و سكه دوزي به عنوان رشته هاي فعال زير مجموعه اين گروه. در شهرستان نام برد.
از صنايع دستي ديگر در شهرستان به عرقچين، خامه دوزي، البسه محلي،سبد بافي ، پلاس بافي ، گبه بافي ،چلنگري(آهنگري سنتي ) ، خورجين بافي، بافتني هاي سنتي ، معرق چوب ، تركه بافي، طراحي سنتي، پولك دوزي ،آينه دوزي و. . . نام برد
تعداد كارگاههاي هنر هاي سنتي:
85 كارگاه صنايع دستي در سطح شهرستان مشغول به فعاليت مي باشند همچنين لازم به ذكر است تمام عشاير سطح شهرستان در سياه چادر ها مشغول فعاليت در رشته هاي صنايع دستي مي باشند.
فرصت و نقاط قوت :
 عدم نياز سرمايه گذاري زياد با هزينه كم
 امكان توسعه در مناطق روستايي
 سادگي تكنيك و عدم احتياج به آموزش فني وسيع
 ايجاد كارگاهها ي خانگي ، محلي و روستايي براي توليد صنايع دستي
 شركت در نمايشگاههاي و بازارچه هاي شهرستاني ، استاني ، كشوري و بين الملي و عرضه توليدات
 آموزش رايگان بعضي از رشته هاي صنايع دستي به علاقه مندان به اشتغال در زمينه صنايع دستي در مراكز آموزش
 استفاده از تسهيلات بانكي بصورت قرض الحسنه و بيمه تامين اجتماعي هنرمندان و صنعتگران
 ايجاد كسب و كار كوچك كه مقوله ريسك چندان در آن مورد توجه نمي باشد

ارزيابي وضعيت موجود:
 شناسايي هنرمندان فعال، نيمه فعال و غيرفعال كه بصورت خانگيفعاليت مي¬كنند
 جواز تاسيس براي ايجاد كارگاهها و مجتمع هاي توليدي :دو شركت تعاوني صنايع دستي در شهرستان فعاليت مي نمايند.
 شركت و برگزاري نمايشگاههايتخصصي و عمومي:
 آموزش بيش از 500 نفر در سطح شهرستان در رشته هاي معرق چوب ، گليم بافي ، سكه دوزي ، پارچه بافي و سرمه دوزي
 ايجاد و تجهيز دو مركز آموزش صنايع دستي در اسديه و قهستان
راهبرد ها و راهكارهاي پيشنهادي براي نقش آفريني و كار آفريني صنايع دستي
 تشكيل تعاوني هاي صنايع دستي و حمايت از آنها و توجه ويژه به تقويت سرمايه با استفاده از نهادهاي اعتباري و مالي و جذب نيروهاي متخصص و كارامد توسط تعاوني ها وبازاريابي مناسب ، ارائه خدمات فني و آموزشي به كارگاههاي طرح هاي توليدي بخش تعاون و خصوصي ، خريد توليدات صنايع دستي ار طريق شركت هاي تعاوني
 استفاده از محصولات صنايع دستي بعنوان جوايز و اهدا به كارمندان
 استفاده از تبليغ شفاهي ، بوشور ، تبليغ رسانه اي و اينتر نتي و كمك به توسعه بازار توليد و مصرف مصنوعات صنايع دستي از طريق پيگيري طرح هاي تضمين خريد بعضي از محصولات برتر و ايجاد بازارچه هاي صنايع دستي دائم
 تشكيل انجمن هاي صنايع دستي در راستاي تسهيل دسترسي به بازار
 رونق گردشگري و جذب گردشگر در معرفي صنايع دستي و در نتيجه فروش بيشتر
 تنوع بالاتر محصولات صنايع دستي
 تركيب دانش و تخصص با تجارب
 آشنا كردن دانش آموزان و دانشجويان با صنايع دستي و نقش آن در جامعه
 تربيت نيروي انساني ماهر ، ارتقاي كيفي آموزش و ارتقاء سطح كيفي محصولات صنايع دستي و
 استفاده از طرحهاي جديد و بازار پسند
تاریخ به روز رسانی: 1394/06/17
تعداد بازدید: 24840
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به استانداری خراسان جنوبی میباشد.
Powered by DorsaPortal